Det är en modeblogg

Det är en modeblogg

Det är en modeblogg

Johan Hurtig Wagrell skriver om mode... och sånt.

Saker man tror är från Göteborg fast de inte är det

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2020-04-07 11:58  |  Lästid: 2 minuter

Visst är det förtjusande fascinerande med ursprungsdissonans? Alltså att det känns som att vissa saker kommer från ett ställe fast de inte gör det. Eller att stället de kommer från känns helt fel? (Tröttare komiker än jag kanske kan skriva lite SD-skämt på temat, vad vet jag.)

Har till exempel inte kunnat släppa, sen jag fick veta det för kanske 10 år sen, att det va bene-doftande ciao bella-franchiset Vapiano kommer från TYSKLAND! (Med tramsig porrfilmsröst) “Jaah, sehr gut… wollen Sie meine bolognese schmecken.” Där blir det nej.

Eller att bicepsgymmade fräscha och sköna juicer-cafét Joe & The Juice är danskt?! (Sluddras fram) “Selvføgelig indeholder alle juicer en lille gammeldansk.” Mm vad gott!

Mot bakgrund av det publicerar bloggy nu den exklusiva listan:

Saker man tror är från Göteborg fast de inte är det

5. Frisörkedjan Creative Headz

Det är stavning med Z i namnet. Det är dödskalle i logga. Det är tuffa frisyrer och (gissningsvis) mycket sidecutz, förlåt sidecuts.

Att gå till Creative Headz är att få en "tuff frisyr", jag tänker att det är vuxenvarianten av att vara barn och avslutningsvis få lite crazy färgspray i luggen. (Kan möjligen sippra fram lite personlig och partisk surhet här eftersom jag var så mörkhårig att den där färgsprayen liksom inte bet på min lugg. Och eftersom min mamma klippte mig – var nog 13 år första gången jag satte mig i en frisörstol.

Kort sagt, Creative Headz är 100% Göteborg. Förutom att det inte alls är det utan grundades 2005 på Odengatan. Där ser man.

4. Butikskedjan Grandpa

Grandpa! Denna supermysiga (redan här känner man ju västkustdoft) affär där man kan köpa posters med musikcitat, ekologiska tygpåsar, sotarmössor och ABOVE ALL (men det är magkänsla, det är det) den kanske göteborgskaste produkt som finns: korthållare i metall. "De ee la ett caard case, fö jevvla brå."

Grandpa måste ju vara från Gbg?! Men nej, det är Stockholm.

3. Personen Kalle Lind

Jag vet, jag vet. Han är jättemycket från Lund. Men ändå, framtoningen, gubbkepsen, Grandpa-auran? Han måste ju vara från Göteborg, det står säkert fel på Wikipedia.

2. Väskmärket Sandqvist

Det är något med kombinationen canvas och läder som liksom skriker Brunnsparken snarare än Södermannagatan.

1. Huvudbonaden Gubbkeps

Det närmaste en teleportör vi kommit tror jag. Ta på dig en gubbkeps och vips promenerar du genom Linné. Så fort jag ser någon i gubbkeps tror jag att jag är i Göteborg. Gubbkeps och rutig tweed!

Om det inte är Kalle Lind då, men då tror jag att jag åtminstone mentalt är där.

Och om det inte är Samuel L Jackson. Då tror jag att jag är på bio.

I Göteborg.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-04-07 13:49